„Przyborowscy Mistrzowie kiszenia kapusty”
W październiku przedszkolaki z grupy Bystrzaki uczestniczyły w warsztatach „Mistrzowie kiszenia kapusty”, prowadzonych przez wychowawcę Ilonę Siemińską. Na wstępie zajęć dzieci poznały walory smakowe i zdrowotne jednego z najpopularniejszych tradycyjnych przysmaków, jakim jest kiszona kapusta. Przedszkolaki dowiedziały się, iż kiszona kapusta i sok, których mieli okazję spróbować to witaminowa bomba dla naszego organizmu. Wielozmysłowo poznały kapustę: oglądały, smakowały, wąchały i dotykały z zaciekawieniem różne jej odmiany. Po zabawie ludowej „Babko, babko, gdzie stoicie?” i poznaniu potrzebnych sprzętów i składników, dzieci przystąpiły do pracy.
Pod czujnym okiem nauczyciela: szatkowały kapustę, obierały i tarły marchewki, sprawdzały czy sól jest dostatecznie słona. Poszatkowaną kapustę wkładały do beczki, a później nastąpił najbardziej zaskakujący dla niektórych dzieci etap pracy. Każde dziecko z zabezpieczonymi stópkami – ugniatało kapustę w beczce. To była wspaniała zabawa połączona z utrwaleniem tradycji kiszenia kapusty. Nasza przedszkolna beczka kapusty znalazła swoje miejsce w spiżarni i po kilkunastu dniach spróbowaliśmy, czy nasza praca dała oczekiwane efekty. Zrobiliśmy z niej smaczną surówkę – dodając słodkie jabłuszko, był to znakomity dodatek do obiadu. Na zakończenie zajęć każdy Bystrzak otrzymał certyfikat „Mistrza kiszenia kapusty” oraz przepis za ten tradycyjny przysmak.
To nie jedyne takie zajęcia kulinarno-warsztatowe, które odbyły się w październiku w naszym przedszkolu. Z okazji Dnia Chleba wszystkie grupy przedszkolne, pod okiem swoich wychowawców przygotowały smaczne wypieki, które wspólnie degustowali.
Zajęcia, które zawiązują do tradycji uświadamiają i uczą dzieci doceniania tego, co zostawili nam przodkowie. W Przedszkolu w Przyborowie, wprowadzamy dzieci w świat wartości, wiedzy oraz zwyczajów pielęgnowanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Ilona Siemińska